De Belastingdienst kan maar moeilijk omgaan met de moderne economie, zo blijkt uit een intern memo van het Expertisecentrum Handhaving (EHI).

De Belastingdienst kan niet goed bepalen wanneer iemand ondernemer is en wanneer hij als hobbyist wordt aangemerkt. Ook blijkt uit de verkenning, die de NOS via een WOB-verzoek in handen heeft gekregen, dat het maar zeer de vraag is of de Belastingdienst wel de moeite wil nemen om in deze gevallen te controleren en te handhaven.
Grens
Iemand die hobbymatig zijn huis of auto verhuurd via online platforms betaalt over deze inkomsten weinig tot geen belasting. Pakt hij de zaken groter aan, dan bestempelt de Belastingdienst hem als ondernemer en moet hij 70% van het verdiende als inkomsten opgeven om daar belasting over te betalen. De grens tussen veel en weinig activiteiten en dus die tussen hobbyist en ondernemer is niet altijd duidelijk.
Rendabel
Door mensen niet als ondernemer aan te merken loopt de overheid dus inkomsten mis. Toch lijkt het voor de Belastingdienst niet rendabel om hier uitgebreid op te controleren, omdat ook kleine ondernemers weinig tot geen belasting verschuldigd zijn. “De toename van het aantal kleine ondernemers brengt uitvoeringskosten met zich mee, terwijl er nauwelijks inkomsten tegenover staan”, aldus de memo van het EHI.
Weggelakt
Of de Belastingdienst meer controle gaat uitoefenen wordt uit de memo niet duidelijk. Passages hierover zijn weggelakt. De WOB staat dit toe, wanneer openbaar maken de Belastingdienst kan belemmeren in het uitvoeren van haar taken. Wel zegt de dienst in de toekomst bijvoorbeeld meer te willen samenwerken met verhuurplatforms om zo relevante informatie te verkrijgen.
bron: NOS





